Ľudské práva pre všetkých

LudskePravaPreVsetkychObr

Fórum pre verejné otázky v spolupráci s viacerými odborníkmi vypracovalo dokument Ľudské práva pre všetkých.

Ide o alternatívu k návrhu Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike, ktorú predložilo vláde Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Viac informácii o vládnom dokumente nájdete na tomto odkaze.

Dokument Ľudské práva pre všetkých – alternatívny dokument k Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike môžete sťahovať na tomto odkaze (pdf, 22 MB)

Dokument bol v dňoch 16. a 17. decembra 2014 doručený pánu premiérovi a všetkým ministrom s požiadavkou o dialóg a s odporúčaním, aby bolo prijatie vládneho dokumentu návrhu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike zastavené.

Sme radi, že návrh Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike bol z rokovania vlády, ktoré bolo 14. 1. 2015 vypustený.

Fórum pre verejné otázky v blízkej budúcnosti zašle dokument Ľudské práva pre všetkých aj pánovi prezidentovi Slovenskej republiky, poslaneckým klubom Národnej rady SR a ďalším verejným autoritám na Slovensku.

K vypracovaniu tohto dokumentu nás viedli viaceré dôvody, ktoré dlhodobo rezonovali aj vo verejnosti. Nechceme len poukazovať na vážne nedostatky, chceme konštruktívne tvoriť. Náš dokument chce byť alternatívou k predkladanej vládnej stratégii ľudských práv a snaží sa ponúknuť prijateľný prístup k riešeniu problémov súvisiacich s dodržiavaním ľudských práv na Slovensku. Okruhy problémov sme rozčlenili do kapitol:

Slovo na úvod, Filozoficko-sociologický rámec, Ochrana života, Ochrana a podpora rodiny, Sociálne záležitosti, Právo na vzdelanie, Práva seniorov, Zdravotne postihnuté osoby, Právny štát, Súdnictvo a prokuratúra, Životné prostredie, Obete násilia a Záver.

Veríme, že problémy, opísané v dokumente Ľudské práva pre všetkých, sa budú postupne riešiť. Budeme radi, ak uvedený dokument poslúži slovenským verejným autoritám – bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Ak bude inšpirovať slovenskú odbornú a laickú verejnosť, osobitne rodičov, aby sme spoločne posunuli spoločnosť na Slovensku k svetu viac priateľskému, férovému a otvorenému voči človeku.

Mária Guregová, predsedníčka Fóra pre verejné otázky

Martin Dilong, právnik, za skupinu autorov dokumentu Ľudské práva pre všetkých